Donald Trump skal stilles for en Rigsret.

Donald Trump skal som den kun tredje præsident i USA's historie igennem en rigsretssag. Hvad betyder det egentlig? Få overblikket her
Welcome to your blog post. Use this space to connect with your readers and potential customers in a way that’s current and interesting. Think of it as an ongoing conversation where you can share updates about business, trends, news, and more.


“ De mere end 400 medlemmer af Repræsentanternes Hus samledes i går eftermiddag dansk tid og først efter en næsten otte timer lang debat, hvor argumenter for og imod en rigsretssag fløj gennem lokalet, nåede de frem til en afstemning. Udfaldet var helt som ventet.

For Demokraterne har flertal i Repræsentanternes Hus - 233 mod 197 - og selvom en enkelt forholdt sig neutralt og et par stykker stemte imod, var flertallet for en rigsretssag stort set sikret fra start.”


De mere end 400 medlemmer af Repræsentanternes Hus samledes i går eftermiddag dansk tid og først efter en næsten otte timer lang debat, hvor argumenter for og imod en rigsretssag fløj gennem lokalet, nåede de frem til en afstemning. Udfaldet var helt som ventet.

For Demokraterne har flertal i Repræsentanternes Hus - 233 mod 197 - og selvom en enkelt forholdt sig neutralt og et par stykker stemte imod, var flertallet for en rigsretssag stort set sikret fra start.


Blandt Republikanerne var der ingen slinger i valsen. Alle stemte imod til stor begejstring for præsident Trump, der ved et vælgermøde i delstaten Michigan understregede, at partiet aldrig har stået tættere sammen.


Nu går sagen videre til det andet kammer i parlamentet, Senatet. Her bliver de 100 senatorer jurymedlemmer, og USA's højesteretspræsident, John Roberts, bliver dommer.

Det ventes, at rigsretssagen begynder i Senatet i starten af det nye år. Men Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, har sagt, at hun overvejer at vente med at overlevere sagen til Senatet, indtil hun er sikker på, at Republikanerne indvilliger i, hvad Demokraterne anser som en fair og upartisk proces.

Den melding kommer efter senatsleder Mitch McConnell har sagt, at han vil koordinere alt med Det Hvide Hus – og ikke indkalde vidner. Det vil Demokraterne dog gerne, for Det Hvide Hus har hidtil blokeret for, at nøglepersoner i administrationen som eksempelvis stabschef Mick Mulvaney, har afgivet forklaring.

Præsidenten selv har faktisk også tidligere sagt, at han gerne vil have muligheden for at indkalde vidner i rigsretssagen og mener, at demokraten Joe Bidens søn, Hunter Biden, bør vidne.

Og hvorfor er Hunter Biden så vigtig, tænker du måske.

Det er han, fordi han er en af grundene til, at sagen mod Trump overhovedet er blevet til noget.

Hele sagen begyndte for bare tre måneder siden, efter det kom frem, at en såkaldt whistleblower indberettede en samtale, præsidenten havde haft med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

I samtalen efterlyser Trump en undersøgelse af demokraten Joe Biden og sønnen Hunter Biden, der har siddet i bestyrelsen for et privat, ukrainsk energiselskab, Burisma. Den tidligere vicepræsident, Joe Biden, er en af favoritterne til at blive Trumps modkandidat ved valget næste år.

Efterfølgende har adskillige diplomater og ansatte i både forsvars- og udenrigsministeriet under ed forklaret i Kongressen, hvordan Trump forhalede et personligt møde, som ukrainerne ønskede, indtil Zelenskyj var klar til at annoncere en efterforskning af Joe Biden.

Se mere om det her:

Samtidig beskylder Demokraterne præsidenten for at have tilbageholdt en milliardstor hjælpepakke til Ukraine - en vigtig allieret - for at få sin vilje.

Dermed har præsidenten ifølge Demokraterne sat nationens sikkerhed på spil og forsøgt at tilgodese sig selv ved at forsøge at skade sin politiske modstander.

Præsidenten selv har forsvaret sine handlinger og hævdet, at han udelukkende har forsøgt at bekæmpe korruption. Han har afvist flere af forklaringerne, der er afgivet undervejs med henvisning til, at personerne har været politisk farvede og imod ham.

Samtidig har Det Hvide Hus dog udstukket ordrer om, at ansatte i administrationen, som måtte have viden om sagen, eksempelvis udenrigsminister, Mike Pompeo, eller den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, ikke skal vidne - heller ikke selvom de er blevet stævnet.

Debatten i Repræsentanternes Hus i nat blev en noget langstrakt affære, der tydeligt optegnede partilinjerne før selve afstemningen.

Det republikanske medlem af Underhuset Barry Loudermilk fra delstaten Georgia sammenlignede under nattens debat præsidenten med Jesus:

- Jeg rejser mig i dag i opposition ikke kun mod disse artikler om en rigsret, men i stærk modstand mod den proces, der har bragt os hertil, sagde han og fortsatte:

- Pontius Pilatus tilkendte Jesus flere rettigheder, end Trump er blevet tilkendt af Demokraterne.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, mente hele den amerikanske republik var truet af præsidentens gøren og laden:

- Hvis vi ikke handler nu, vil vi forsømme vores pligt. Det er tragisk, at præsidentens hensynsløse handlinger gør rigsretten nødvendig. Han gav os intet valg, sagde hun blandt andet.


- Donald Trump har misbrugt vores diplomatiske forhold og undergravet vores nationale sikkerhed for hans egen personlige, politiske gevinst. Ved at stemme for at stille ham for en rigsret har Parlamentet taget et vigtigt skridt mod at stille ham til ansvar, skriver hun.

Selvom den amerikanske præsident, Donald Trump, skal stilles for en rigsret, skal han formentlig ikke frygte at blive afsat som en konsekvens deraf.

I Senatet skal der være totredjedele flertal for at afsætte præsidenten.

Modsat i Repræsentanternes Hus har Republikanerne flertal i Senatet og kan i stor grad forme regler og rammer for det videre forløb. Det kræver dog et simpelt flertal, så nu er forhandlingerne mellem Demokraternes leder, Chuck Schumer, og Mitch McConnell i fuld gang.

Der er 100 medlemmer af senatet, to fra hver af USA's 50 stater. Republikanerne har 53 pladser i Senatet, Demokraterne har 47.

Lektor i amerikansk politik ved Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen, afviser derfor, at præsident Trump kan blive væltet som følge af rigsretssagen:

- Det er selvfølgelig historisk, Trump er kun den tredje præsident, der bliver stillet for en rigsret. Men der er ikke 20 republikanske senatorer, der er parate til at stemme med demokraterne i den her rigsretssag. Det er helt urealistisk, siger han.

Vi er dog i det, der populært set bliver kaldt "ukendt farvand", så intet er naturligvis 100 procent sikkert. Kongressen har ferie indtil den 6. januar 2020.

13 visninger